Alianta Civilizatiilor a foat creata in anul 2005, la initiativa guvernelor Spaniei si Turciei, sub patronajul Natiunilor Unite.

Un Grup de Experti la Nivel Inalt a fost format de catre fostul Secretar General Kofi Annan pentru a explora sursele polarizarii din prezent dinte culturi, si pentru a recomanda un program practic de actiune care sa se adreseze acestei probleme. Raportul Grupului la Nivel Inalt a analizat si a oferit recomandari practice care au format baza implementarii planului Aliantei Civilizatiilor.

Pe data de 26 aprilie 2007, fostul presedinte al portugaliei, Jorge Sampaio, a fost investit ca Inalt Reprezentant pentru Alianta Civilizatiilor de Secretarul General Ban Ki-moon pentru a coordona faza de implementare a Aliantei Civilizatiilor.

Secretariatul Aliantei Civilizatiilor, stabilit la New York, lucreaza in parteneriat cu state, organizatii regionale si internationale, grupuri ale societatii civile, fundatii si cu sectorul privat pentru a mobiliza si a sincroniza eforturi de promovare a relatiilor culturale transfrontaliere intre natiuni si culturi diverse.

template joomla